Konačište "Resava" Despotovac

- Pansionski smeštaj
- Odmor
- Turizam
- Rekreacija
- Rehabilitacija

Mi smo tu zbog Vas...

Resavski kraj

Reka Resava

Brza, hladna i čista

Reka Resava je najduža desna pritoka Velike Morave. Dugačka je oko 70 km. Protiče kroz opštine Despotovac i Svilajnac. Nastaje od Zlotske reke i Bobovačkog potoka. Izvorište je na preko 1.100 metara nadmorske visine, a ušće na 94 metara.

Reka Resava konačište Resava Reka Resava konačište Resava

U svom izvorišnom delu Resava protiče kroz prašumu Vinatovaču. Ova gusta bukova šuma proglašena je Parkom prirode, kao i kanjon reke Kločanice, leve pritoke Resave, koja u toku leta ponire u uzanom delu kanjona zvanom Suvaja.

Gornji deo Resave

Klisure i kanjoni

Gornji deo sliva Resave je tipična kompozitna dolina, sastavljena od niza kotlinica, proširenja razdvojena klisurama i kanjonima. Prva u nizu klisura je Manasijska klisura. Zatim se ulazi u stenjevačko-dvorišku kotlinu, pa u strmostensko-stenjevačku klisuru dugu 6 kilometara

Bogata ribom

Pastrmka potočara

Čiste tokove Gornje Resave naseljava izuzetna riblja vrsta, pastrmka potočara.

Kanjon Resave - Konačište Resava Despotovac

Manastir Manasija

Kulturno blago Srbije

Manasija (Resava) je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i pripada takozvanoj „Moravskoj školi“. Podigao je despot Stefan Lazarević - Visoki između 1407. i 1418. godine. Odmah posle osnivanja, Manasija je postala kulturni centar despotovine.

Manastirski kompleks sastoji se iz:

- crkve Sv.Trojice
- velike trpezarije ili takozvane „škole“ (koja se, teško oštećena, nalazi južno od crkve)
- tvrđave sa 11 kula od kojih je najveća „Despotova kula“ (severno od crkve).

Manastir Manasija - www.resava.info

Manastir Manasija - www.resava.info
Manastir Manasija - www.resava.info

Kroz vekove

Manasija je pustošena i razarana 1439., 1456., 1476., i 1734., a obnavljana 1735., 1806., 1810., i 1845. godine. Zavod za zaštitu spomenika kulture (tada) SR Srbije otpočeo je 1956. godine obimne konzervatorsko-restauratorske radove. Čišcenja i konzervacija fresaka izvršeni su od 1959. do 1962. godine.

Despot Stefan

"Resavska škola"

U crkvi se nalazi grobnica ktitora despota Stefana Lazarevića, za čije se vreme tu razvio književni rad - "Resavska škola" u narodu poznata kao "Resavska prepisivačka škola".


 

Resavska pećina

Najlepša pećina u Srbiji

Resavska pećina se nalazi 19 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu zvanom Babina glava na obali kraškog polja Divljakovac. Spada u najlepše pećine u našoj zemlji.

Duga je 4,5 km. Detaljno je istraženo 2.830m., a za posetioce je uređeno oko 800 m. Jedna je od najstarijih ispitanih pećina u našoj zemlji, stara je oko 80 miliona godina dok se stariji nakit u pećini procenjuje na oko 45 miliona godina. Temperatura je konstantna i iznosi 7 C, dok vlažnost vazduha varira od 80-100 %.

Dvorane, kanali...

Stalaktiti i stalagmiti

Unutrašnjost pećine obiluje brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Po bogatstvu i raznobojnosti nakita Resavska pećina opravdano nosi epitet Resavske lepotice.

Prelepi pećinski nakit

Dominira crvena boja

Nakit se pojavljuje u tri boje, a to je crvena, žuta i bela. Najdominantnija je crvena boja koja potiče od oksida gvožda.

Resavska pećina - Konačište Resava Despotovac

Resavska pećina - Konačište Resava Despotovac

Resavska pećina - Konačište Resava Despotovac


Vodopad Lisine

Najveći vodopad u Srbiji

Najveći je vodopad u Srbiji, visine preko 20 metara, a svojom lepotom i impozantnošću ostavlja bez reči. Neobičnog je izgleda jer je voda vremenom napravila dubok amfiteatar vertikalnih strana u bigrenim naslagama dok njegovo dno pokrivaju veliki bigreni blokovi. Svakom ko u sebi nosi imalo avanturističkog duha biće zanimljiv spust do podnožja vodopada, a jedino tako može da doživi pravu sliku kako netaknuta priroda izgleda. Pod glavnim mlazom vode nalazi se jezerce dubine nekoliko metara, a oblaci vodenih kapljica neprestano zasipaju posetioce.

Nacionalno Blago

Živopisne lepote

Izvorište sa vodotokom i vodopadom predstavlja geomorfološko-hidrološki kompleks živopisne lepote i vrednosti naučnog, obrazovnog i kulturnog značaja, te predstavlja prirodno dobro nacionalnog ranga.Izvori i vrela u gornjoj Resavi predstavljaju značajnije i njinteresantnije hidrološke objekte.

Vodopad - Konačište Resava Despotovac

Vodopad

     Za vreme maksimalne izdašnosti vrelo daje i preko
     10 m³ vode u sekundi, u minimumu ono se smanji i tada ističe jedva oko 120 l/s.

 

 
telefoonhoesjes CT Airlink offers Connecticut Limousine Service to Boston from Clinton, East Hampton, Derby, Oxford, Windsor Locks, Coventry, Plymouth, Stafford, Griswold, Somers, Granby, Winchester, East Windsor and Canton. CTairlink use stretch limos for CT Limo Service and CT Car Service to LGA, EWR, JFK, Hartford Bradley and Newark Logan Airport from Weston, Woodbury, Putnam, Thompson, Prospect, Burlington, Redding, East Haddam, Woodbridge, Litchfield, Haddam, Woodstock, Thomaston, Old Lyme, Middlebury CT Limo. NYC Car Service and Limousine Service in New York to JFK, LGA, EWR, LaGuardia and Newark Airport NJ Want to enjoy Lovely Desktop Background for your Desktop then check HD Wallpapers On Gandisoch.com
Warning: curl_setopt() [function.curl-setopt]: CURLOPT_FOLLOWLOCATION cannot be activated when safe_mode is enabled or an open_basedir is set in /mounted-storage/home141/sub007/sc46429-WFKU/resava.info/cadab5b5e2edc8fd0be291b8900822aba97c3444/magenet.php on line 261